Luonto ja maaseutunäyttely

Luonto- ja maaseutunäyttely sai jo ensimmäiset vieraansa

Uusia ideoita viriteltävä jo nyt

Pysyvä Iuonto- ja maaseutunäyttely on valmistunut Vahalahden koululle ja ensimmäiset viisi koululaisluokkaa Nokiaita ehtivät jo tutustuakin siihen toukokuun Iopussa ennen koulujen päättymistä. 4. päivä kesäkuuta vietettiin näyttelyn viralliset avajaiset, jossa olivat läsnä näyttelyn saamista edesauttaneet kouIutoimen ja kulttuuritoimen edustajat sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Näyttelyn kokoamiseenhan saatiin kaupungilta yhteensä 30.000 markkaa. Avajaisiin oli tietenkin kutsuttu myös näyttelystä alunperin valtuustoaloitteen tehneet Mika Ala-Uotila ja Erkki Mekkonen sekä näyttelyn kokoamisessa suuren työn tehnyt Sanna Änkö.

Nyt luonto- ja maaseutunäyttely on valmis ja "vihitty" käyttöön. Täsmällisesti ottaen se kantaa nimeä Leipää, maitoa ja maalaistalon arkea 20 - 30 -Iukujen Sarkolassa. Tarkoituksena on, että Nokian ja muiden kuntien koululaiset tekevät retkiä Sarkolaan, tutustuvat näyttelyyn, käyvät luontoretkellä ja vierailevat jollakin sarkolalaisista maatiloista. Näin maalainen elämäntapa ennen ja nyt tulee lapsille tutuksi, monet ehkä eriskummallisetkin luulot ja käsitykset karisevat ja lapset pääsevät viihtymään ja nauttimaan maaseudun annista ja kauneudesta. Ja mikä tärkeää, luonto- ja maaseutunäyttely vahvistaa Vahalahden koulun asemaa ja turvaa sen säilymistä sekä tekee Sarkolaa tunnetuksi. Kaupungin tuen turvin vierailukäynnit ovat tähän asti olleet koululaisille ilmaisia aina kyyditystä ja ruokailua myöten. Marjukka Tuomola on avustanut Tuula Aaltoa vieraiden ruokkimisessa.

- Ensimmäiset vierailut onnistuivat hyvin. Vahalahden omien koululaistenkin innostuksesta kertoo se, että ensimmäisten vieraiden aikana he innostuivat väsäämään pihamaalle oikein käpylehmätarhaa, vaikka eivät kait ole ikinä ennen olleet sellaisesta kiinnostuneita, nauraa Hilkka Jokinen.

Luonto- ja maaseutunäyttelyssä kerrotaan menneistä elin- ja  työtavoista vanhojen valokuvien, työkalujen ja esineiden avulla. Näyttelyn suunnittelussa ja kokoamisessa kyläläisistä suurimman työn ovat nähneet Hilkka Jokinen, Aili Kunnas, Liisa Talola, Arja Kunnas-Lahti, Timo Lahti, Raila ja Arto Lehtelä, Erja Alanen sekä Pekka Alatalja. Heidän lisäkseen näyttelyn kokoamisesta vastasi, kuten mainittua, historianopiskelija Sanna Änkö. Valokuvasuurennokset on tehnyt nokialainen Rainer Sartolahti.

Uusia ideoita jo viriteltävä

Luonto- ja maaseutunäyttelyn on määrä olla pysyvä, mutta ei kuitenkaan muuttumaton. Näyttelyyn pitää saada silloin tällöin uutta sisältöä ja ilmettä, jotta se jaksaa kiinnostaa vieraita. Liisa Talola ja Hilkka Jokinen peräänkuuluttavatkin jo nyt uusia ideoita, joilla näyttelyä voidaan esimerkiksi ensi lukuvuoden jälkeen muuntaa ja uudistaa. Teemojen on kaavailtu liikkuvan varsinaisen maatalouden ja maanviljelyksen lisäksi myös kalastuksessa, metsästyksessä ja metsätaloudessa.

- Näyttelyn uudistamiseen kaivataan lisää tekijöitä. Kaikki ovat tervetulleita mukaan suunnitteluun ja ideointiin, korostaa Hilkka.

- Uusia palavereja pidettäneen jo ensi talvena ja niihin ovat ihan kaikki tervetulleita. Myös itse näyttelyä voi esitellä kyläläisistä kuka tahansa, tarinaluettelon ja esineluettelon avulla jokainen sen kyllä osaa. Tilakäynneille pitää keksiä Iapsille tekemistä ja touhuamista niin, että he pääsevät itse, omin käsin kokeilemaan ja kokemaan erilaisia asioita.
- Tekemistä löytyy kyllä jokaisen nurkista, kunhan vain ideoidaan. Ei niiden tarvitse olla mitenkään ihmeeilisiä, vaan aivan yksinkertaiset, pienet asiat voivat tarjota lapsille ison ilon, Talolan Liisa uskoo.
Hän muistuttaa, että järjestämistä kaipaavat vielä myös monet käytännön työt, kuten markkinointi, tilausten vastaanotto ja laskuttaminen.
- Pohdittavaa on vielä tavattoman paljon. Siinä mielessä näyttely ei ole vielä Iäheskään valmis.

Minna Peltonen