Eläköön -huuto kaikui Sarkolalle

12. huhtikuuta oli Sarkolalle merkittävä päivä. Tuolloin Kerholassa oli kolme syytä juhlaan: Hämeen kotiseutujuhla, remontoidun Kerholan avajaiset ja Sarkolan kylä. Hämeen Heimoliiton edustajat luovuttivat kotiseutujuhlassa Sarkolan kylälle Pirkanmaan aktiivisin asukasyhteisö 1996 -tittelin. Siitä merkiksi Hilkka Jokinen, allekirjoittanut vanavedessään, vastaanotti kunniakirian ja näyttävännäköisen Iaatan, joka on sittemmin kiinnitetty Päivölän seinään.

Sarkola sai kotiseutujuhlassa hyvin suuren huomion. Parisataapäinen yleisö vetäisi jopa kolminkertaisen eläköön -huudon Sarkolan kylälle. Kaupunginjohtaia Antti Punkari kiitteli juhlapuheessaan Sarkolan kylää omatoimiseksi kyläksi, jossa on ymmärretty vaalia paikallista kulttuuria.

Samassa yhteydessä kotiseutujuhlan kanssa Kerholassa vietettiin avointen ovien päivää ia Sarkolan kylälle oli varattu toisesta kerroksesta Polónin sali. Esittelytila olikin sarkolalaisten voimin -eritoten Rosita Sydänmaan ideoimana- koristettu sangen edustavaksi. Maalaista elämäntapaa ilmentäneet kärväät olivat somistuksen "punainen lanka" ja kaiken kaikkiaan tila oli täytetty onnistuneesti. Esillä olivat Neulat ja nypylät -piirin aikaansaannokset ja Rosita Sydänmaan kätten työt. Lisäksi yleisölle esiteltiin Sarkolaa Raili Ylisen ottamien diakuvien avulla ja paikalla olivat muun muassa Hilkka Jokinen ia Arto Lehtelä kertomassa Sarkolasta.

Vieraita poikkesi osastolla runsaasti ja portaikossa ohimennen kuulemieni kommenttien perusteella käsityöt herättivät aitoa ihastusta. Kaiken kaikkiaan Sarkolan Kerholassa saama huomio oli niin suurta, että vastaavaa tuskin ihan lähiaikoina koetaan. Kerholassa sitä oikeastaan vasta tajusikin, kuinka suuri ja merkittävä asia Sarkolan saama arvonimi on. Kerholan juhlan jälkeen Hämeen Heimoliitto siirtyi pitämään vuosikokouksensa Päivölässä. Riitta Nybackan valmistama ja Marjukka Tuomolan tarjoilema maittava ateria ja kahvi olivat kuin piste iin päälle sille, että Sarkolan juhlapäivästä tuli onnistunut.

Minna Peltonen