Vankimmat puut Sarkolassa

Sarkolan luonto on monipuolinen. Kotimaisten puulajien lisäksi täällä kasvaa jalopuiksikin luokiteltuja puita. Kylällä etsintäkuulutettiin vahvimpia puita ja niitä löytyikin kiitettävästi. Mikäli joku havaitsee ympäristössään vielä merkittäviä puita tai puita joihin liittyy jokin tarina niin nettisivujen toimitus ottaa mielellään tietoja vastaan.

Alla lueteltu kokoelma vantterampia puita Sarkolan kylien alueelta. Vantteruuden mittana on käytetty ympärysmittaa metrin korkeudelta maasta.

Koivut:

  1.  Marjalan Koivu 242 cm
  2. Lammisen Koivu Vahalahdessa 222 cm

Kauniston koivuKauniston Koivu Koivu Mattilan Pihassa. Koivussa Kaarnamainen tuohi.

Männyt:

  1. Niukkasen Petäjä 249 cm
  2. Hovin Honka 243 cm
  3. Pleurannokan Mänty 231,5 cm

Niukkasen Petäjä. Tämän, kuten muutkin vanhat puut, paikalliset muistavat aina olleet suuria. Ihmisen elinikä on vaatimaton vanhimpiin puihin verrattuna.Pleurannokassa, tai Pleunannokassa (kuinka kukin sen haluaakin kirjoitettavan) kasvaa useita todella jykeviä mäntyjä, eikä kuvassa esiintyvä ole edes suurin niistä.

Kuuset:

Kanniston kuusi 319 cm

Lähteenmäen kuusi  316 cm (kasvaa pihapiirissä, muista kotirauha)

Kuvassa Lähteenmäen kuusi. Menossa virallinen mittaus, jossa todetaan, että iso se on. (Kuusi kasvaa pihapiirissä, joten muistathan kunnioittaa asukkaiden yksityisyyttä jos haluat nähdä tämän jättiyksilön) 

Miinanlahdessa kasvaa komea Kynäjalava, jonka ympärysmitta on 324 cm. Terveistä puista se onkin mitatuista puista kaikkein vantterin.

 Miinanlahden kynäjalavan runko on kaksihaarainen, tai sitten vierekkäin kasvaa kaksi puuta. Niin tai näin pelkästään toinen runko on 324 cm ympärysmitaltaan.

Vahalahden kylässä kasvaa vanha Salava joka ympärysmitaltaan on kaikkein suurin puu. Mutta se kilpailee kylläkin omassa sarjassaan, koska se on ontto.

Vanhan Salavan eli Piilipuun sisusta on niin ontto, että sinne mahtuu ihminen menemään sisälle.

Näillä leveysasteilla kasvaa myös puulajeja jotka eivät voi ympärysmitallaan kehuskella, mutta jotka täytyy mainita harvinaisuutensa ja esteettisten arvojensa takia. 

komea pähkinäpensas, joka on kasvanut samalla paikalla jo vuosikymmeniä. Pähkinäpensaita esiintyy Vahalahden suunnassa useassakin eri paikassa. Tämä mahtava yksilö kasvaa kallioisella mäellä kesämökin pihapiirissä.