Ihan Pöllö juttu

Lehtopöllö on huudellut kevään mittaan Vahalahden suunnalla, läheisellä mäellä. Aiemmin oli lintumiehet käyneet tarkistamassa, että oliko pöntössä poikasia ja nyt toukokuun lopussa oli rengastuksen aika. Pesintä oli onnistunut, kolme poikasta naksutteli nokkaansa rengastajien varmoissa, mutta hellissä otteissa. Parinkymmenen vuoden kokemus näkyi toimissa kun poikasten kriittiset mitat otettiin talteen ja poikasista kaksi saivat "kihlat" nilkkoihinsa. Kolmas poikanen oli sen verran pieni, että siitä otettiin mitat, mutta rengasta se ei nilkkaansa saanut.

Pöllönpoika mitataan ja punnitaan lisäksi se saa nilkkaansa renkaan.Rengastajat saivat hommansa tehtyä ja suuntasivat kohti seuraavaa pönttöä. Rengastuksia tälle iskuryhmälle kertyy vuodessa 50-200 linnun verran. Parinkymmen vuoden ajan on siis useampi tuhat pöllöä ollut näiden ammattimiesten käsittelyssä.

Rengastusikään pääsevien poikasten lukumäärä riippuu pöllöjen ruoan määrästä. Vuosittain vaihtelevat myyrä ja hiirikannat vaikuttavat pöllönpoikasten lukumäärään. Toki lehtopöllö nappaa silloin tällöin rastaankin ruoaksi. Puutarhureiden riemuksi, mutta pöllömiesten harmiksi myyräkanta on jo toista vuotta aallonpohjilla. Mutta parin uuden keväisen yöhuutelijan verran kanta kuitenkin lisääntyi.