Suurperheen Äidin arkea ja juhlaa

Kevätauringon paistaessa lämpimästi, koivunlehtien vihertäessä ja lintujen laulaessa kevätkonserttiaan Aili Kunnas ja Hilkka Jokinen vierailivat 09.05. Laura Aution luona Kärjenmaassa.

Laura Autiolle myönnettiin, lapsien aloitteesta, itsenäisyyspäivänä 06.12.1984 Suomen Valkoisen ruusun 1. luokan mitali kultaristein. Mitali luovutettiin hänelle kunniakirjoineen äitienpäivänä 1985 Valtioneuvoston juhlasalissa Helsingissä.

Laura Autio (s. 1920) on synnyttänyt 16 lasta, joista kaksi on kuollut aivan pieninä. Suurperheen äitinä ja 100% sotainvalidin puolisona elämä on ollut ajoittain erittäin raskasta. Iloinen, huumorintajuinen, elämänmyönteinen elämänasenne Korkeimman johdatukseen luottaen on auttanut monen vaikean ajan yli. Laura Aution syntymäkodissa Kyröskoskella oli 12 lasta. Hän oli kasvattina kahden vuoden ikäisestä tädillään. Hän kertoo, ettei osannut sanoa tätiään koskaan äidiksi, vaikka niin olisi pitänyt ettei olisi saanut rangaistuksia. Syntymäkoti oli lähellä ja usein varkain hän meni sinne, vaikka vanhemmat sisarukset sanoivat:”Mitä sinä tänne tuppaat, sinähän olet Salmisen Laura”. Kuudentoista vuoden ikään, tädin kuolemaan asti, hän oli
tädin luona. Olo siellä oli hankalaa, koska tyttö olisi halunnut olla omassa kodissaan, omien sisarustensa parissa. Äiti olisi jo ottanut takaisin lapsuuskotiin, mutta setä ei antanut. Äiti sanoi, että älä ikinä anna lapsias kenellekään, vaikka niitä olis kuinka paljon, kertoo Laura Autio. Veli jo pyysikin yhtä lapsista omakseen, mutta Laura Autio sanoi, että ”sä pystyt kaikkea muuta antamaan paljon enemmän kuin minä, rahaa, omaisuutta, mutta yhtä et pysty antaan – äidinrakkautta. Minä jaksan antaa lapsilleni anteeksi vaikka se tulis minkämoisena ja rikkeitä tehneenä kotiin, se on aina kotio tervetullut”. Veli myönsi, että varmaan niin olisi. Tällä hetkellä sisaruksia on elossa neljä ja he pitävät kovasti yhteyttä. Laura ja Eino Autio solmivat avioliiton vuonna 1939. Sulhanen joutui heti sotaväkeen ja sotaan. Jatkosodan jälkeen hän pystyi kävelemään ainoastaan kanalosauvoilla,
koska hän oli haavoittunut selkäytimeen ja alaraajat halvaantuivat. Laura Autio sanoo, että miehen palattua sodasta haavoittuneena, tuli suuri pilvi heidän taivaan päälle, aurinko ei tuntunut paistavan mistään. Kukaan lapsista ei koskaan nähnyt isän (+ 1979) kävelevän ilman apuvälineitä. Nämä kokemukset ovat antaneet lapsille suvaitsevaista elämänasennetta poikkeavuutta kohtaan.

Aluksi Aution perhe asui Hämeenkyrön kirkolla ja he rakensivat sinne talon. Sitten he muuttivat Pohjanmaalle, siellä he olivat kuusi vuotta. Kolme nuorimmaista lasta syntyi Pohjanmaalla. Pohjanmaan jälkeen he muuttivat Sasiin 60-luvun alkupuolella. Viljelykset siellä olivat hyvät, mutta uusi talo olisi pitänyt rakentaa koska käytettävissä oli vain yksi huone. Kalevi rakensi talven aikana öiiteristä yhden kamarin, mutta eihän se suurelle perheelle riittänyt. Niinpä he muuttivat Sarkolaan jossa ahtaassa asunnossa kului kuusi vuotta. Sitten saimme konkreettisesti kokea, että ”veljeä ei jätetä”. Sotainvalidien Veljesliiton Pirkka-Hämeen piirin avustuksella saimme ostaa tämän Kärjen tilan täästä Kärjenmaasta, Jossa oli runsaasti tilaa perheellemme. Tupaantuliaisia vietettiin elokuussa 1970. Sodan jälkeen erilaisten avustusten saanti oli hidasta ja taloudellisesti oli todella vaikeaa. Suutarintöitäkin tehtiin, isäntä pisti kengänpohjat paikoilleen ja Laura-emäntä neuloi. Satoja pareja näin laitetiin ja jopa uusiakin kenkiä tehtiin.

mitalistin yöksi luokseen. Hän yöpyi kuitenkin tyttärensä kanssa ”oikein” hotellissa, kun kerran Helsinkiin asti matkusti. Tasavallan Presidentin Mauno Koiviston kättely jännitti. Päivän paras hetki oli kuitenkin se kun LauraAutio palasi kotiin ja kaikki lapset olivat kokoontuneet odottamaan äitiä. Se kruunasi koko päivän.

Alkuaikoina, kun lapset olivat pieniä ja mies oli sairas, niin aamukahvit ja kukat eivät kuuluneet äitienpäivään. Vähitellen, kun lapset kasvoivat niin he alkoivat kahvin kanssa touhuta, vahinkojakin sattui mutta innostusta riitti. Laura Autio on kuitenkin sitä mieltä, ettei hyödytä jos ihminen yhtenä päivänä nostetaan pilviin ja toisena päivänä lasketaan, muistamista täytyisi olla joka päivä ja yhtä tärkeää on muistaa isää. Pohjanmaalla asuvaan tyttäreen ollaan yhteudessä yhtälailla kuin lähikunnissa asuviin muihin lapsiin. Tyttärentyttären ylioppilasjuhliinkin lähdettiin linja-autolla, yksi
pojista vuokrasi linja-auton ja ajoi suurperheen Pohjanmaalle. Hyvät suhteet lapsiin on itsestäänselvyys. Kasvatusperiaatteista kysyttäessä Laura Autio sanoi, ettei hän ole osannut kasvattaa ketään. Suuressa joukossa, työssä mukana ollessa kaikki on ohjautunut. Rehellisyyttä on teroitettu, jo Laura Aution oma äiti puhui aina rehellisyyden tärkeydestä. Pienestä pitäen lapset ovat tottuneet työn tekoon. Heinäpellolla pienimmät toivat heiniä isän
luo, joka nosti ne sitten seipäälle. Isähän ei pystynyt liikkumaan. Kun lasta kielletään jostakin asiasta, niin kielto samasta asiasta täytyisi olla voimassa seuraavanakin päivänä. Lapsi ei muuten opi mikä on kiellettyä ja mikä ei, kieltämisessä pitää olla johdonmukainen. Laura-mummin kukat saavat olla rauhassa lastenlasten pikku sormilta, koska johdonmukaisesti sanotaan että niihin ei ole lupa koskea.

Laura Aution oma terveys on kestänyt suhteellisen hyvin. Hän sanoi, että hän pystyi laittamaan huolet sängyn alle yöksi, aamulla oli aika surra esim. päivän ruuan riittävyyttä. Lapsille hän on opettanut, että leipää pitää kunnioittaa, sitä ei saa heittää hukkaan. On ollut aika, jolloin se oli todella arvokasta, ei ainoastaan rahallisesti vaan koska leipää ei ollut. Lapsenlapsillekin hän kertoo leivän arvokkuudesta.

Tämä koti on paikka, johon lapset perheineen voivat aina tulla iloineen ja murheineen. Kymmenet valokuvat seinillä, tuoreet äitienpäiväkukat ja –kortit kertovat, että äitiä ja mummia muistavat ja rakastavat kaikki 14 lasta, 32 lastenlasta ja yksi lapsenlapsen lapsi.

Valvova silmä, kosketus hellä,
onnellinen nauru, joka meille on rakas.
Ei kodeissa ole toista sellaista
- ei rakastavan äidin vertaista.

Aili Kunnas ja Hilkka Jokinen

Lisätietoja