Urheilua ja kilpailutoimintaa Suoniemellä

Nina Aarnivirta ja Hilkka Jokinen kävivät tapaamassa talousneuvos Oiva Rainiota hänen
kodissaan Ruolahden Lintasella 22.10.1993.

Olin urheilumies. Olin kuulunut jo vuonna -34 Turun Urheiluliiton johtokuntaan Turussa ja sitä ennen poikaurheilutoimikuntaan useita vuosia ja viisi vuotta kirjoitellut Turun Urheiluliiton jäsenlehti Kisatorveen artikkeleita urheilusta. Olin suorittanut kymmeniä urheiluneuvojakursseja. Vuonna -33 osallistuin Suomen ensimmäiselle yleisurheiluvalmentajakurssille, joka pidettiin Nokialla. Asuimme Seurahuoneella ja harjoittelimme nykyistä Kumitehdasta vastapäätä olleella 250 metrin hiilimurskaradalla. Valmentajan jatkokurssin suoritin Vierumäellä -35 ja vielä hiihdon neuvojakurssin samassa paikassa valmentaja Veli Saarisen johdolla vuonna -39.

Sain lehdistä lukea, että Suomen suurkisat pidetään vuonna -47 Helsingissä. Mieleni teki sinne, mutta ei ollut seuraa johon nojata, niin ajattelin että perustetaanpas Suoniemelle urheiluseura. Helmikuussa 1947 Suoniemen Viri perustettiin, sitten alkoi valmentautuminen näihin Suurkisoihin. Täältä sain kokoon tusinan verranpoikia ja saman verran tyttöjä Suoniemen aseman seudulta. Tyttöjä johti Mailis Vähätupa. Meidän pihalla harjoiteltiin ja koulunpihalla ja niin mentiin ja marssittiin Kansallismuseon ohi stadionille. Virin kautta jouduin SVUL:n Satakunnan piirin johtokuntaan ja sen koulutusvaliokunnan puheenjohtajaksi pariksikymmeneksi vuodeksi ja myös Helsingin Olympialaisiin toimitsijaksi. Olin Suomen yleisurheilujoukkuaan ainoa yhteysmies ja sen takia tämä vakanssi, kun tunsin henkilökohtaisesti jokaikisen Suomea edustavan urheilijan. Vielä vuonna -56 osallistuttiin
Suomen Suurkisoihin Virin merkeissä, siitä on muistona kunniakirja.

Lähdin siitä, että jokainen Vahalahden koulun oppilas oli jäsen. Meillä pidettiin hiihtokilpailuja monen vuoden aikana melkein joka sunnuntai. Meidän pirtin pitkän uunin pesän ääressä tervattiin sukset, sitten kilpailtiin ja juotiin mehut päälle. Innokkaita olivat hiihtämään mm. Paavo ja Pntti Hakala, Tauno Melleri ja Matti Salonen. Itse olin vielä ikämiesten sarjan voittaja vuonna -55, palkinnoksi sain tupakansytyttimen, joka minullaon vieläkin tallella.

Oli iltamia ja eri tilaisuuksia, mm. Matti Järvinen on käynyt Virin tilaisuudessa Päivölässä. Sitten oli seitsenmiehinen orkesteri Virin jäsenistä tai ei. Pianoa soitti kanttori Matti Saari, haitaria Mauno Mattila, viulua soittivat Lea ja Heikki Hyvämaa ja minä itse, rumpuja Matti Suni ja seitsemäs oli joku, jota en muista. Iltamia pidettiin yhtenään, tanssijoita riitti ja tupa oli aina täynnä. Virillä oli tanssilava Kuloveden Hanhisaaressa, siellä pidettiin tansseja.

Hiihtokilpailuja pidettiin myös Suoniemen aseman puolella. Muistan, että joskus Hannu Mattila otti Mattilan hevosen ja minä Lintasen hevosen ja vietiin muksulauma jäätä pitkin hiihtokilpailuihin. Juoksukilpailuja pidettiin tuolla maantiellä ja koulun pihalla, Jorma Mattilakin oli semmonen 11,6 mies satasella.

Nuorisoseura järjesti pyöräilykilpailun Sarkola-Nokia-Tottijärvi. Kilpapyöräsarja ja tavalliset pyörät olivat erikseen, Arvo Hakala oli aina mukana tavalliset pyörät-sarjassa. Tämä kilpailu herätti paljon huomiota pyöräilypiireissä ja kaikki Tampereen alueen kilpapyöräilijät olisivat halunneet liittyä Suoniemen Virin jäseniksi, muualla kun ei ollut vastaavaa toimintaa.

Samaan aikakauteen kuuluivat talviset kilpa-ajot Sarkolanlahdella, minä olin mm. ajanottajana ja muissa toimitsijatehtävissä. Useita kymmeniä hevosia kilparattaineen oli parhaimpaan aikaan mukana, vielä oli ns. kirkkorekisarja jossa tavalliset talonjussit saivat mitellä voimiaan hevostensa kanssa. Erkkilän talossa järjestettiin palkintosijat ja syötiin hyvät päivälliset monena vuotena. Hevosmiesten iltamat oli Päivölässä ja siellä jaettiin palkinnot, palkinnot oli rahapalkintoja. Vedonlyöntiä ei ollut, ainakaan julkisesti.

Virin puheenjohtajana oli -55 Lötjönen ja -56 Mauno Ala-Heikkilä ja siihen se sitten rupes tyssähtään koko toiminta. Virin toiminta katsottiin päättyneeksi kun Suoniemen kunta liitettiin Nokian kauppalaan vuoden 1973 alussa. Kuloveden pohjoispuolelle perustettiin Suoniemen Virin kyläosasto, Kuloveden osasto vuonna -47. Kuloveden Kulo on Virin peruja ja se toimii edelleen ja nauttii kaupungin avustusta. minä päätin Virin puolesta lahjoittaa Virin osuuden Päivölästä Nuorisoseuralle.

Suoniemen kirkon 150-vuotisjuhlissa vuonna 1953 paljastettiin sankarihautaristi. Enkelin kuva hautaristissä tarkoittaa ylösnousemusta. Eniten surettaa se, että sankarihautaristin läheltä on myöhemmin hävitetty ne kolme lipputankoa ja kolme tervapataa, jotka kokonaisuuteen alunperin kuuluivat. Tervapadoissa pidettiin tuli tiettyinä päivämäärinä. Se oli Ilmari Wirkkalan luoma kokonaisuus, jonka olisin suonut säilyvän.

Muistiin nauhalta merkitsi

Hilkka Jokinen

Lisätietoja