Nähtävää ja tutustuttavaa

NÄHTÄVÄÄ JA TUTUSTUTTAVAA

Tässäpä muutamia kotiseudun tutustumiskohteita, joihin voi tehdä retken vaikkapa kävellen tai pyöräillen. Kesäinen pyöräilyretki voi suuntautua mm. Suoniemen kauniin puukirkon (valm. v. 1803) ympäristöön. Kirkko peruskorjattiin v. 1990-91 ja on nyt sisältäkin arvokkaan ja valoisan oloinen. Suoniemen kirkon tornissa on kakasi malmikelloa, jooista isompi painaa 28 leivistkää eli yli 200 kg. Sen toiselle puolelle on kirjoitettu: Tämä Suoniemen kappelin kello on valettu Kapriiel Lesteniuksen aikana Talonpojan Efrain Tuomaxen poian Mauri Maain ja Kirkkovärtin Erik Erigin poian Higican pynön päle ja meidän armollisen Keisarimme ja Herramme Aleksanterin Hallituksen alla Luvialla W. 1824. Seppä Mikael Rustet. Kellon toisella puolella on kirjoitettuna:

- Tulkaa, veisatkaamme kiitosta Herralle ja iloitkaamme meidän autuutemme turvalla. Weisatkaa hänelle, soittakaat hänelle, puhukaat kaikista hänen ihmeistään. Toinen kelloista on huomattavasti pienempi ja siinä on teksti:
- walettu Karl Jr. Yranwallilla Stockholmissa 1805. Vastakkaiselta puolelta on luettavissa:
Warjele jalkaas koskas menet Jumalan huoneeseen ja tule kuulemaan Pred. bab. 4 cap. w.
17.

Hautausmaan rauhaisassa tunnelmassa voi hiljentyä menneitten sukupolvien hautamuistomerkkien äärellä. Sankarihauta, harmaagraniittinen sankarihautaristi ja punertavakivinen vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki kertovat omaa
historiaansa. Kuloveden laivurin Frans Helenius-Tasson muistomerkki on myös hautausmaalla. Lainajyvästörakennus/museo on kirkon vieressä, siitä toisaalla tässä lehdessä. Sarkola on ollut asuttuna jo 800 vuotta sitten, asiakirjoissa kylän nimi mainitaan jo niin varhain kuin v. 1442. Sata vuotta sen jälkeen Sarkolan 16-taloinen vanha Sarkola sijaitsi Kuloveden rannalla, Sarkolan lahden poukamassa. Sarkolan Vanhankylän muistokivi on vastapäätä Erkkilän Riston taloa (Sarkolantie 561).

Pirunpesä on rauhoitettu kolmikäytävinen kivenjärkäle Vanajavuoren mäessä. Heikkohermoiset, älkää lähtekö yksiksenne Pirunpesä-retkelle sillä eihän sitä koskaan tiedä... Ajo-ohjeen tarinarikkaalle pesälle saa allekirjoittaneelta, samoin kuin ajo-ohjeen
luonnonkauniille metsäjärvelle, Kakkurille. Viime kesänä retkeilimme 40 hengen voimin Kakkurille, mukana oli kyläläisiä ja kesäasukkaita, ilta oli mitä kaunein.

Onhan meillä tietysti muitakin tutustumisenarvoisia paikkoja ympärillämme, mutta nämä halusin tässä ensimmäisessä Kyläläisessä tuoda esille. Eero Järventaustan kirja ”Kansan kertomaa Suoniemeltä” on ollut apunani tätä kirjoittaessani. Hyvää kesää ja retkeilyintoa kauniissa Sarkolan luonnossa, toivottelee:

Hilkka Jokinen

Lisätietoja