Maa- ja kotitalousseurassa syntyvät ideat

Maa- ja kotitalousseurassa syntyvät uudet ideat; luonto ja maaseutu-päivä

Suoniemen maa- ja kotitalousseurassa syntyi alkuvuodesta uusi ja innostava idea kehittää oman kylän pienestä kyläkoulusta koko Nokian kaupungin oma luontokoulu. Ajatuksenamme on, että vain maaseutukoulun puitteet voivat tarjota uusiin opetussuunnitelmiin kuuluvia ympäristökasvatus ja maaseututuntemus asioita, joista tällä hetkellä paljon puhutaan. Opettajatkin haluavat tälläistä syventävää havainnollista kosketusta.Tarjoamme keskustan peruskoulujen ala-asteiden 3. ja 4. luokkalaisille mahdollisuuden tulla viettämään ”Luonto ja maaseutu-retkipäivää” Sarkolaan.
Retkipäivän ytimenä on pieni Vahalahden ala-aste, josta käsin metsäretki ja maatilakäynti tehdään.
Vieraileva luokka jaetaan kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä lähtee
leipomaan ruisleipää Vahalahden ala-asteen keittolaan, jossa on toimiva
puulämmitteinen leivinuuni. Toinen ryhmä lähtee luontopolulle metsään
Lerunvuoren maastoon. Kolmas ryhmä tekee maatilakierroksen, jossa tutustutaan mm. eläimiin, koneisiin ja ajankohtaisiin peltotöihin. Jokainen ryhmä kiertää vuorollaan em. kohteet läpi päivän aikana. Jokainen koululainen saa leipomansa ruisleivän ja palan maaseutua kotiin vietäväksi.
Opettajat ovat ottaneet retkipäivän innostuneesti vastaan ja ensimmäiset luokat vierailivat jo huhtikuulla. Elo- ja syyskuunkin retkipäivät on jo varattu. Innostunut talkooväki tarjoaa elämyksiä keskustan koululaisille niin kauan kun kysyntää retkipäivän viettämiseen riittää.

Hilkka Jokinen

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Keskustan koululaisen kertomus retkipäivästä:

21.4.- 93
Minä ja minun ryhmäni menimme oppaan johtamana ensiksi metsään. Kävelimme ja katselimme erilaisia kasveja ja pyydyksiä. Siellä oli ihanan rauhallista vain tuulen humina ja lintujen laulu. Seuraavaksi menimme navettaan sieltä löytyi valtavasti lehmiä.
Lehmien jölkeen menimme katsomaan lampaita ja karitsoja niillä oli todella pehmeä villa. Sitten oli sonnien vuoro niillä oli hirveän karkea kieli. Navetasta pääsimme leipomaan me saimme leipoa tummia leipiä.
Sitten tulikin jo lähdön vuoro saimme heiltä leivän, kortin ja navetan lemun kotiin vietäväksi elikä kaikki nähtiin mitä maalla on. Se oli parhain koulupäivä mitä minulla on ollut.

Lisätietoja